Strani

petek, 1. marec 2013

VEČ ZNAŠ, VEČ VELJAŠ

Kaj imajo skupnega tekoča voda, led in para? Vse troje je voda, vendar v različnih oblikah, ki jih imenujemo agregatna stanja. Voda se spremeni v led pri 0 °C (trdno stanje vode), kar imenujemo ledišče.  Čim višja je temperatura, več tekoče vode izpari. Pri 100 °C, kar imenujemo vrelišče vode, pa tekoča voda povsem preide v plinasto stanje.



Si vedel/-a, da Zemljo imenujemo tudi modri planet? Voda namreč sestavlja približno 71 % Zemljinega površja in je dobro vidna tudi iz vesolja. Voda se nahaja v oceanih, morjih, jezerih, rekah, podzemni vodi in ledenikih.



Voda, ki jo najdemo v morjih in oceanih, je slana. Pitna voda, ki jo pridobivamo iz podzemne vode, rek in jezer, pa nima okusa, vendar ji rečemo sladka, ker je sladko nasprotje od slanega.



Čista pitna voda nima ne vonja ne okusa in je tudi brez barve.



97 % vode na Zemlji je slane vode. Le 3 % je sladke vode, pri čemer je 2 % vode v obliki ledu. Preostanek sestavlja podzemna in površinska voda, torej tudi vsa onesnažena voda, zato je čiste pitne vode na Zemlji manj kot 1 % .

Medtem, ko lahko človek brez hrane živi več kot mesec dni, lahko brez vode preživi le približno teden dni. Voda je nujna za človekovo preživetje, saj brez nje organi in procesi v telesu ne delujejo več pravilno.


Dehidracija je stanje, ki se pojavi, ko v telo vneseš premalo vode. Si vedel/-a, da naj bi na dan spil/-a od 6 do 8 kozarcev vode? Če ne piješ dovolj, postaneš žejen/-a in utrujen/-a.

Od 60 do 70 % človeškega telesa je sestavljenega iz vode, medtem ko je telo dojenčka iz približno 80 % vode.

Ni komentarjev:

Objavite komentar